Türkiye’nin Ulusal Yeşil Bina Sertifikası “B.E.S.T”
ÇEDBİK, Türkiye’deki yeni konut projeleri için uygulanabilecek B.E.S.T (Binalarda Ekolojik ve Sürdürülebilir Tasarım) Konut Sertifikasyon sistemini geliştirdi. 100’den fazla akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve sektör temsilcisi, B.E.S.T Konut Rehberinin geliştirilmesine katkıda bulundu. Binaların sertifikalandırılması konusunda dünyanda LEED, BREEAM ve DGNB gibi farklı değerlendirme sistemleri geliştirilmiştir. Söz konusu sistemler dinamik sistemler olup zamanla geliştirilen yeni stratejilere bağlı olarak yeni versiyonları yayımlanabilmektedir. Bunun yanı sıra sistemler, aynı binada geliştirmeler yaparak binanın tekrar değerlendirmeye alınmasına olanak vermektedir. İlk çıkışlarından bu yana aradan geçen zaman içinde sertifika sistemlerinin giderek birbirine yaklaştığı ve mantık kurgusunun giderek benzeştiği gözleniyor. Birçok ülke de bu sistemleri baz alarak kendi sistemlerini oluşturuyor. Türkiye’nin Ulusal Yeşil Bina Sertifikası B.E.S.T de bu sertifika sistemleri gibi sağlıklı, yüksek verimli ve maliyet tasarruflu yeşil binalar tasarlayıp inşa ederek, yapılı çevrenin, çevre ve sakinleri üzerindeki olumsuz etkisini azaltmayı amaçlıyor. ÇEDBİK, B.E.S.T sertifikasının hedefinin “sağlıklı topluluklar, yaşanabilir bir çevre ve iyileştirilmiş bir ekonomi yaratmak” olduğunu belirtiyor. Bu sertifika ayrıca, bina standartlarının seviyesini yükseltmeyi de amaçlıyor ve yapılı çevrede sürdürülebilirliği ölçerken, optimum bina çözümüne ulaşmaya çalışıyor.
B.E.S.T ulusal sertifikası kapsamında yeni konutlar 9 kategori altında değerlendiriliyor:
- Entegre Yeşil Proje Yönetimi
- Arazi Kullanımı
- Su Verimliliği
- Enerji Verimliliği
- Sağlık ve Esenlik
- Malzeme ve Kaynaklar
- Konut Yaşamı
- Operasyon ve Bakım
- Yenilik
B.E.S.T Sertifikasyon sistemini takip eden projeler, elde edilen puan sayısına göre 9 kategoride çeşitli yeşil bina stratejileri için puan kazanmaktadır. Proje dört derecelendirme seviyesinden birini kazanabiliyor: “Sertifikalı”, “İyi”, “Çok İyi” veya “Mükemmel”.
Dünya Yeşil Bina Konseyi’nin yeşil binayı “yeni normal bina” olarak isimlendirdiğini aktaran ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Ünver Karaer, bu algının Türkiye’de de oluşması gerektiğine işaret etti. Karaer, KİPTAŞ’ın Bayrampaşa Toplu Konut Projesi’nin ulusal sertifika B.E.S.T Konut için başvuran ilk proje olduğunu da belirtti. B.E.S.T’in ulusal olması ve fiyat gibi avantajları dikkate alındığında, önümüzdeki süreçte çok daha fazla projede kullanılacağına inanan Ebru Ünver Karaer, “B.E.S.T’in bilinirliğinin en kısa sürede diğer sertifikalarla aynı düzeye ulaşacağına eminiz. Yeter ki yerli firmalar yerli sertifikayı kullanma konusunda bizimle görüşmeye başlasınlar. Umarız KİPTAŞ’ın açtığı bu yolda TOKİ veya Emlak Konut da itici kuvvet olurlar” temennisinde bulundu. Türkiye’nin ulusal yeşil bina sertifikası B.E.S.T, Türkiye’ye benzer koşullara sahip bölgelerde de uygulanabilir.
Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com