Türkiye inşaat ve ISK sektörü 2015'te de büyümesini sürdürecek

24 Eylül 2014 Dergi: Eylül-2014
Türkiye inşaat ve HVAC sektörü, 2013-2014 yılları arasında gösterdiği parlak gelişme ile dünyanın dikkatini çekiyor. Eurovent Market Intelligence (EMI) HVAC&R piyasa istatistikleri Avrupa ofisi, kısa bir süre önce, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa bölgesine ait 2013 yılı satışları üzerine gerçekleştirdiği, (sektörün imalatçılarından edinilen verilere dayanan) etüt çalışmalarının sonuçlarını yayımladı. Raporda özellikle belli ürün gruplarında Türkiye’nin parlak bir gelişme gösterdiğine değiniliyor. Rapora göre: “Fan coil ünitelerinde Avrupa Birliği bünyesinde, İtalya dörtte birlik satışları ile başı çekiyor, onu piyasadaki % 14 oranındaki payı ile Fransa takip ediyor. Avrupa Birliği dışında, istikrarlı büyümesi ile ve bu yıl % 7 oranındaki geçen yıla göre % 10 oranındaki piyasa payı ile Türkiye çıkış yapıyor ve Rusya’yı geride bırakıyor. 2012 yılına göre, 2013’te İtalya, % 10’luk daralma ile küçülmeye devam ediyor. Aksine, Türk piyasası büyümeye devam ediyor ve % 30’a yakın rekor bir büyüme kaydediyor. Rooftop pazarında Fransa/İspanya ikilisi, % 20’ye yakın pazar paylarıyla öne çıkıyor. Ardından, her biri yaklaşık % 10 pazar payı ile Türkiye, İngiltere ve İtalya geliyor. Chiller gruplarında 2013 yılında durgun bir yıl geçiren Avrupa Birliği’ne karşın, Türkiye dinamizmini pekiştirmeye devam ediyor. Özellikle 700 kW ve üzeri chiller gruplarında % 25 piyasa payı ile Ortadoğu başı çekiyor. İkinci sırada ise pazarın % 8’ini elinde bulunduran Rusya ve Türkiye, ardından sırasıyla pazar payları % 6 ila % 7,5 oranlarında değişen Fransa / Almanya / İtalya üçlüsü geliyor. Klima santralleri konusunda Rusya ve Türkiye yine güzel bir ilerleme kaydetti ve sırasıyla % 17 ila % 46 oranı ile 2013 yılında piyasanın toplamının % 13’ünü ele geçirdi.” EMI uzmanları, Yannick Lu-Cotrelle ve Ghita Boudribila Türkiye ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’deki HVAC&R piyasasına ilişkin olarak şimdiden, 2013 yılının, programların büyük bir kısmı için - yani ısı eşanjörleri, chiller grupları, filtreler, hava arındırma santralleri vb. - olağanüstü bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Tahminlerimize göre, Türkiye’de % 25’lik bir artış kaydedildi.”
Türkiye İMSAD’ın İnşaat Sektörü ve İnşaat Malzemesi Sanayi Temmuz 2014 Aylık Sektör Raporu’na göre ise Türkiye inşaat malzemeleri ihracatı ilk kez Mayıs ayında 2 milyar doları aştı… Raporda, inşaat malzemeleri üretimi ve ihracatının arttığı, ithalatın ise gerilemeye devam ettiği belirtilerek, sektörün Türkiye’nin cari açığının küçültülmesine yaptığı katkıya dikkat çekildi. Raporda, ihracatın ilk kez 2014 Mayıs ayında 2 milyar doların üzerine çıktığı ve 2,04 milyar dolar olarak gerçekleştiği, böylece yıllık ihracat tutarının 21,78 milyar dolara ulaştığı vurgulandı. Rapora göre, Türkiye’nin inşaat malzemesi ithalatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 oranında azalarak 3,88 milyar dolara geriledi. Böylece inşaat malzemeleri yıllık ithalatı 2014 Mayıs ayı itibarıyla 10,09 milyar dolar oldu. Rapor’da yer alan verilere göre, 2014 Ocak-Mayıs döneminde ortalama inşaat malzemeleri sanayi büyümesi, Nisan ve Mayıs aylarının etkisiyle yavaşlamakla birlikte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6-7 arasında arttı.
Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri sebebiyle yaz döneminde durgunlaştığına değinen her iki rapora göre de Türkiye ISK ve inşaat sektörü, 2015’te de büyümesini sürdürecek.

Gökçen Parlar Ünal
[email protected]
 

Etiketler


Slider Altına
Söyleşi