TİM ve KOSGEB, KOBİ’ler için Güçlerini Birleştiriyor
61 ihracatçı birliği, 13 genel sekreterliği ve 27 sektörü ile 85 bine yaklaşan ihracat ailesinin çatı kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracata yeni başlayacak KOBİ’lerin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla KOSGEB ile güçlerini birleştirdi. TİM Başkanı İsmail Gülle ve KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı törenle “TİM-KOSGEB İhracata İlk Adım Seferberliği İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.
İmza töreninde konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, “2019’un ilk 8 ayında tam 12 bin firma ihracat ailesine katıldı. Bu firmaların 2,2 milyar dolar ihracata imza atmaları, bizler için son derece büyük bir mutluluk. Köklü firmalarımız ile birlikte, ihracata başlayan KOBİ’lerimiz, geçen yıl 168 milyar dolar olan ihracatımızı, 12 aylık periyotta 180 milyar dolara taşımayı başardı. Bu seferberliği ülke sathına yaymak ve bir gün, 3,5 milyon KOBİ’mizin ihracat ailemize katılmasını görmek; TİM olarak en büyük hedefimizdir” diye konuştu.
Teorik bilgileri pratiğe dökebilmeleri için, KOSGEB’in İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında KOBİ’lerin ihtiyaçları gözetilerek TİM, yeni model ticaret heyetleri düzenleyecek, firmaları potansiyel müşterilerle buluşturacak. Gülle, “Dünya pazarlarındaki alıcılarla ilk temaslarında KOBİ’lerimizin yanında olacağız, ilk sözleşmelerinde, ilk sevkiyatlarında onlara destek vereceğiz. KOBİ’lerimizin dünya pazarlarına açılmasında gereken finansman desteği için önemli bir görev üstlenmiş olan EXİMBANK ile birlikte yeni nesil finansman metotları üzerinde çalışacak ve ihracatçılarımızı rakiplerine karşı güçlü kılacağız. Bu yapıyı daha kurumsal bir birlikteliğe dönüştürmek için, ülkemizde ihracatın merkezi sayılan bu binamızda KOSGEB’in bir ofis açması, ihracatımıza önemli katkı sunacaktır. Bu güç birlikteliğinin de desteği sayesinde, 100 binin üzerinde ihracatçı ile 226,6 milyar doları aşacağımıza eminiz. Protokol ve akabinde ortaya konacak çalışmaların etkinliğini de çok sıkı takip edeceğiz. Programlarımıza katılan firmalarımızın ihracat faaliyetlerini ve devamlılıklarını düzenli olarak ölçeceğiz. Süreklilik sağlayan firmalarımızı bir üst sınıfa taşıyarak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya eğilmelerini sağlayacağız. Bu sayede, mikro düzeyde elde edeceğimiz başarıların makro düzeyde ihracatımıza ve buradan hareketle yatırım, istihdam ve büyümeye katkılarını hep birlikte göreceğiz” dedi.
TİM ve KOSGEB arasında imzalanan protokol kapsamında ülkemizdeki KOBİ düzeyinde firmaların ihracata özendirilmesi amaçlanıyor. KOBİ’ler için ihracat konusunda kapsamlı mentorluk ve eğitim projeleri yürütülecek. Tüm dijital platformlar, ticaret heyetleri, fuarlar, pazar araştırmaları ve devlet destekleriyle ve dünya genelindeki Türkiye Ticaret Merkezleri ile KOBİ’ler artık tüm dünyaya erişebilecek. En büyük çekincelerin başında gelen, yurtdışının uzaklık ve yabancılık algısının KOBİ’ler nezdinde kırılması sağlanacak. Firmalara eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek, şirketler araştırma faaliyetlerine dâhil edilerek en doğru ürünle en doğru pazarda yer almaları sağlanacak. Eğitimleri başarı ile tamamlayan firmalara “Dış Ticaret Eğitimi Katılım Sertifikası” da verilecek.
Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com