Header Reklam
Header Reklam

Kuraklık tehdidine dikkat

23 Mart 2018 Dergi: Mart-2018

İklim değişikliğinin en çok hissedildiği Akdeniz havzasında yer alan Türkiye'de kuraklık ve su sıkıntısı her geçen yıl artıyor. Uzmanlara göre, önlem alınmazsa Türkiye 20 yıl içinde ‘su fakiri’ bir ülke olacak. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada kış aylarının şimdi olduğu gibi kurak geçmesinin yaz kuraklığından daha büyük bir tehlike olduğunu belirtiyor. Kadıoğlu, “Türkiye şu anda su stresi yaşayan bir ülke. Sürekli susuz kalma korkusuyla yaşıyoruz. 1990’da 3 bin metreküp civarında olan kişi başına su miktarı, 2030-2040’lardan itibaren 700 metreküpe kadar gerileyecek. Dolayısıyla Türkiye resmen su fakiri bir ülke haline gelecek” diyor.

Su tasarrufu konusu, sektörümüzün farklı alanlarında hizmet sunan firmaların da gündeminde…

Wilo ve Atlas dergisi, su kaynaklarının verimli kullanılması için “Su İçin Yürüyoruz” adlı etkinlikte bir araya geldi. 11 Mart 2018 günü Çatalca’da Binkılıç Deresi’nin çevresinde düzenlenen etkinlikte temiz su kaynaklarına ulaşmak için kilometrelerce yürümek zorunda kalan çocukların yaşam koşullarına da dikkat çekildi. Wilo Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın: “Dünyada 650 milyondan fazla insan içme suyu kaynaklarının yetersizliğinden etkileniyor. Yapılan araştırmalar, Afrika ve Asya'da özellikle de kadınların suya ulaşmak için ortalama 6 kilometre yürümek zorunda kaldığını gösteriyor. Susuzluk sorunu tüm dünyayı tehdit etmeye başladı. Hem dünya nüfusu hem de sıcaklık arttığı için temiz su sorunu yaşanıyor. 2050 yılına kadar suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Bu nedenlerden ötürü kullanıcıların bilinçlendirilmesi son derece önemli. Kaynakların sürdürülebilir kullanılması için yaşam biçimlerimizi gözden geçirmeliyiz. Biz de ‘Su İçin Yürüyoruz’ diyerek bir farkındalık yaratmayı, insanların bakış açılarını değiştirmeyi hedefliyoruz” diyor.

Dünyanın önde gelen sıhhi tesisat üreticilerinden GROHE de 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle hem konutlarda hem de hastane, okul, cami gibi kamu binalarında su tasarrufunun önemini vurguladı. GROHE’nin geçen yıl gerçekleştirdiği Türkiye’de Su Kullanımı Araştırması’na göre, yüzde 62’lik bir kesim tarafından önemsenen su tasarrufunda başlıca yöntem, günlük kullanım sırasında musluğu gereksiz yere açık bırakmamak. Ayrıca evlerin sıhhi tesisatlarında kullanılan ürünlerin su tasarrufu sağlayan ürünlerden seçilmesi durumunda 4 kişilik bir ailede toplam 189 bin 800 litre olan yıllık su tüketimi 84 bin 480 litreye düşüyor. Bu da aile bütçesinde yıllık yaklaşık 338 TL’lik bir tasarruf anlamına geliyor.
Dünyanın geleceği için sürdürülebilir çözümler üretme vizyonuyla Arçelik A.Ş. de üretim süreçlerinde ve ürünlerinde doğal su kaynaklarının korunmasına öncelik veriyor. Şirket son 6 yılda işletmelerindeki su verimliği çalışmalarıyla 1 milyon 400 bin hanenin günlük tüketimine eş değer su tasarrufu sağladı. 22 Mart Dünya Su Günü’nde konuşan Arçelik A.Ş. CEO’su Hakan Bulgurlu, “Gezegenimizin geleceği için suyun her damlası değerli. Bugün 2,1 milyar insanın evlerinde güvenli içme suyuna erişimleri yok. Biz küresel bir şirket olmanın sorumluluğuyla sürdürülebilirliği değer zincirimizin her halkasına entegre ediyor, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde çevre dostu ürünlerin yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz” diyor.

Gökçen Parlar Ünal

gokcenparlar@dogayayin.com



Slider Altına