Team Deeply High Başarıya Giden Yolda Destek Bekliyor
Team Bosphorus tarafından Solar Decathlon Afrika’da inşa edilen ReYard evi, dünyanın en prestijli iki mimarlık ödülünden biri olarak kabul edilen Aga Khan Mimarlık Ödülü’ne aday gösterildi. Ekipten Aslı Aldemir Celen, bu güzel haberi sosyal medya hesabı üzerinden “Mimari ekip liderliği görevini üstlendiğim Team Bosphorus ile bu listede yer almak gurur verici. Buna imkan sağlayan ekip üyeleri ve sponsorlara sonsuz teşekkürler” notuyla paylaştı.
Team Bosphorus, ReYard projesiyle "İnovasyon", "Mühendislik ve Yapı" ile "Sosyal Farkındalık" kategorilerinde en yüksek puanı alarak birinci olmuş, ayrıca "Pazar Potansiyeli" ve "Mimarlık" kategorilerinde beşinci sırada yer almıştı.
Şimdi, Solar Decathlon Avrupa’da yarışacak bizim çocuklarımız. Ve kalbimizden geçen elbette onların başarılarını tekrar mutlulukla kıvançla alkışlayabilmek. Konuyla ilgili detayları Termodinamik dergimizin Nisan sayısında sizlerle paylaştı tüm ekip. Dergimizde tüm ayrıntıları bulacaksınız.
Avrupa’da yarışacak The Team Deeply High ekip liderlerinden İTÜ Öğretim Üyesi Dr. Murat Çakan, projelerini ve bu süreçte yapılan çalışmalar ile ilgili “2019’da Fas’ta düzenlenen yarışmaya, türlü güçlükler ve kısıtlılıklarla karşı karşıya kalmamıza rağmen katılmayı başardık, üç ödülle geri döndük. Fas’ta evimizi inşa ettiğimiz alanda, Alman ekibi komşumuzdu ve onlarla çok iyi ilişkiler geliştirdik. Technische Hochschule Lübeck Üniversitesi ekibi, 2021’de Almanya’nın Wuppertal kentinde düzenlenecek yarışmaya onlarla birlikte katılmamızı teklif ettiler. Onlar da Fas’taki yarışmada Mimarlık ve Sürdürülebilirlik kategorilerinde ödül almıştı. Birbirimizi çok iyi tamamlayacağımızı düşündük ve kabul ettik” diyor.
Bu projeye katılan ekipler gerçek anlamda pek çok zorlukla kısıtlı imkanlarının elverdiği ölçüde baş etmeye uğraşıyor. Türkiye’den katılan gençlerimiz gösterdikleri başarılarla dünyanın dikkatini çekebiliyor ama Türkiye’nin dikkatini çekmekte aynı ölçüde başarılı olamıyorlar. Onların, sektörden gelebilecek her türlü desteğe ihtiyaçları var. Kazanacakları bilgiye, tecrübeye, öğrenecekleri yeniliklere, kuracakları ilişkilere de ülkemizin ihtiyacı var.
Kurdukları güzel bir hayal de var: Solar Decathlon yarışmasını bir gün Türkiye’de gerçekleştirmek ve dünyanın teknolojisini, bilgisini, yaratıcı yeniliklerini ülkemize getirebilmek. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne büyük iş düşüyor. Gerekli girişimler devlet tarafından yapılırsa, neden olmasın?
Teknoloji hızla gelişiyor, zaman ve dünya değişiyor. Sürece uyumlanabilmenin en büyük anahtarı, sahip olduğumuz gençlerimizi doğru şekilde eğitebilmekten geçiyor. Ülkemizin geleceği onların donanımı, eğitimi, çalışmaları ile çok daha güzel olabilir. Kendi içinde örgütlenme konusunda en başarılı sektörler arasında gösterilen ISK sektörünün, gençlerimizi çıktıkları bu yolda desteklerinden mahrum bırakmaması dileği ile…
Gökçen Parlar Ünal
Genel Yayın Yönetmeni
gokcenparlar@dogayayin.com