Header Reklam
Header Reklam

Sektörün geleceği: Hibrit sistemler, akıllı bağlantı teknolojileri ve enerji

30 Nisan 2015 Dergi: Nisan-2015
ISH Banyo, Yapı, Enerji, İklimlendirme ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Fuarı, Almanya’nın Frankfurt kentinde 10-14 Mart 2015 tarihleri arasında düzenlendi. Fuar, 50’den fazla ülkeden gelen 2.465 katılımcı firmayı, 200.000 civarında ziyaretçi ile buluşturdu. Türkiye iklimlendirme sektörü ISH 2015 fuarına 86 firma, 8 meslek örgütü ve yayın kuruluşu ile katıldı. Fuarda İSİB (İklimlendirme Sektörü İhracatçı Birliği) geniş bir konuk salonu açtı. Bu alanda, sektörel meslek örgütleri, yayın kuruluşları da yer aldı.
“Konfor, teknolojiyle buluşuyor” ana temasına sahip ISH Fuarı, iki temel disipline ayrıldı: Banyo ve sıhhi tesisat ürün, sistem ve tasarımlarının yer aldığı “ISH Su” ve enerji verimli ısıtma sistemleri ile yenilenebilir enerjiler ana temaları başta olmak üzere ölçüm ve kontrol teknolojileri, bina otomasyon ve enerji yönetim sistemleri, iklimlendirme, havalandırma ekipmanları, soğutma cihaz ve sistemlerinin yer aldığı “ISH Enerji”.
Fuarda sektörün geleceğine ayna tutan teknolojiler arasında hibrit sistemler, akıllı bağlantı ve kontrol teknolojileri, enerji verimliliği yüksek ürünler ile “sıfır enerjili yapılar”ın varoluşlarına katkı sağlayan HVAC sistemleri öne çıktı. Özellikle ısı üretimi amaçlı çalışırken elektrik üretebilen mikro, mini, midi CHP cihazlar geleceğin ısıtma ve sıcak su hazırlama pazarında etkin hale geleceğe benziyor.
Fuarın dikkat çeken yeniliklerinden biri de yakıt hücreleriydi. Bu cihazlar çalışma esnasında titreşim ve uğultu yapmamaları, temiz egzoz gazları, nitrojen oksit ve karbon monoksit içermemeleri gibi özellikleri ile dikkat çekti. Bu sistemlerin güneş enerjili sistemlerle, ısı pompalarıyla, gaz yakıtlı mini kojenerasyon cihazlarıyla, modern kazan teknolojileriyle hibrid kombinasyon uygulamaları da fuarda inovatif teknolojiler olarak sunuldu. Fuarda, geleceğin konut havalandırması sistemi olarak;  split klimaların kullanıldığı konutsal uygulamalar için, ısı geri kazanımlı ve iç ortam sağlık ve konfor koşullarının artırıldığı cihaz ve teknolojilere işaret edildi.
Dünya bina otomasyon ve kontrol sistemleri pazarı, 2013 yılı verilerine göre 21 milyar USD büyüklüğünde. % 36 ile pazarın en büyük dilimini Avrupa oluşturuyor. Kuzey Amerika pazarı % 25 ile ikinci sırayı alıyor. Suudi Arabistan, BAE ve Türkiye pazarları toplamı % 4 paya sahip. Bu alanda dünya pazarı 2013’e kadar yaklaşık % 3’lük büyüme ile yol alırken, 2018’e kadar olan süreçte % 4.3’lük büyüme oranı ile yoluna devam etmesi bekleniyor.
Satış cirosu olarak dünya pazarının lider iletişim protokolü BACnet. Ama otomasyondan ziyade belli alanlarda LonWorks yaygın olarak kullanılıyor. Yapılarda enerji yönetimi sistemleri % 14 gibi büyük bir büyüme oranına ve 3.2 milyar USD pazar büyüklüğüne sahip. Akıllı teknolojiler alanında bugün için Siemens, Schneider Electric, IBM, Johnson Controls, Honeywell, ABB gibi firmaların baskın konumda olduğu görülüyor ama geleceğin potansiyel liderleri arasında çok iyi bilinen iki marka öngörülüyor: Google ve Microsoft.
Yapıların % 75’inde akıllı kontrol sistemlerinin olmadığı düşünülürse, bu alandaki potansiyelin büyüklüğü net olarak görülebilecektir.

Gökçen Parlar Ünal
gokcenparlar@dogayayin.com

Etiketler


Slider Altına