İklimlendirme sektörü “çevre dostu” olma yarışında
Resmî Gazete’de 23 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan genelge ile 5 Haziran’ı içine alan hafta; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca duyurulacak bir temayla her yıl “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlanacak. Kutlamaların Türkiye genelinde daha katılımcı ve çok paydaşlı gerçekleştirilmesi vurgusu yapılan genelgede, etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin yerine getirilmesi istendi. Dünya Çevre Günü, gerek kamu gerekse özel şirketlerce benimsendi ve çeşitli etkinliklere sahne oldu.
Türkiye'de iklim krizine neden olan ve körükleyen enerji sistemlerinin başında kömürlü termik santraller geliyor. Greenpeace Akdeniz, Dünya Çevre Günü'nde çağrıda bulunarak hem dünya hem de Türkiye için atılması gereken en acil adımları sıraladı. Yapılan çağrıda, “Kömür santralleri yüzünden büyük bedeller ödeyen Türkiye'nin iklim kriziyle mücadele için atması gereken adım belli. Kömürden çıkış için net bir tarih belirlemeli” denildi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliği her yıl 7 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Greenpeace yaptığı çağrıda bu konudan da bahsederek şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin onlarca il ve ilçesinde kirli hava ile yaşamaya mahkum edilmiş milyonlarca insan var. İstanbul, Ankara, Iğdır, Çanakkale, Edirne, Kahramanmaraş ve Zonguldak başta olmak üzere pek çok şehrimizde partikül madde kirliliği halk sağlığını tehdit eden limit değerlerin üzerinde. Türkiye’deki temiz hava eylem planları bunun için yeterli değil. Kamu görevlileri, düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgesi ilan etmeli ve havamızı kirleten faaliyetleri durdurma konusunda tereddüt etmemeli.”
Çağrıda, dünya için ciddi bir sorun halinegelen plastik atıklara da değinildi: “Plastik çöplerini denizaşırı ülkelere gönderen İngiltere ve Almanya gibi ülkeler, Türkiye'nin verimli topraklarında zehirli bir iz bırakıyor. Bu hasar geri döndürülemez. Başta İngiltere olmak üzere ihracatçı ülkeler sorumluluk almalı ve Türkiye'ye plastik göndermeyi bırakmalı. Türkiye ise plastik atık ithalatını tamamen yasaklayarak bu adaletsiz ticarete ve geri dönüşümü olmayan çevre ve insan sağlığı tehdidine son vermeli.”
TEMA Vakfı da 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, bugünün ve gelecek nesillerin yaşamının doğrudan bağlı olduğu doğal varlıklar üzerindeki baskı ve tahribatlara dikkat çekti. Doğanın yükünün her geçen gün arttığını belirten vakıf, bu yükün azaltılması için tüm insanlara görevler düştüğüne vurgu yaptı. belirtiyor. TEMA’ya göre insanların neden olduğu iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik, gelecekte yaşamı ve refahı olumsuz etkileyecek en büyük problemler arasında.
5 Haziran Dünya Çevre günü nedeniyle WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) de bir açıklama yaptı ve insanlığın önündeki iklim krizi ve doğa kaybı tehditlerine dikkat çekerek, Türkiye'nin ve dünyanın geleceğinde yeşil dönüşüm sürecinin önemini vurguladı.
Dünya Çevre Günü için sektörümüzden de pek çok firma farkındalık yaratmak üzere çeşitli çalışmalar yaptı. Bu noktada, altının çizilmesi gereken en önemli husus; iklimlendirme sektörünün, sadece farkındalık çalışmaları ile kalmıyor, bu konuda adımlar da atıyor olması. Zira sektrümüzden çok sayıda şirket, karbon ayak izlerini küçültmek üzere birbirleri ile yarışır hale geldi. Artık fabrikaların çatılarında daha çok GES görmeye başladık. Üreticiler, bir yandan ürettikleri cihazların daha verimli olmasını sağlamak üzere Ar-Ge faaliyetlerine hız verirken diğer yandan da üretim sürecini mümkün olan en verimli ve çevre dostu yöntemlerle tamamlamaya çalışıyor. Zaten dünyanın geldiği nokta, bir anlamda şirketleri buna zorluyor. Çünkü verimlilik maratonunda geride kalanların, uzun vadede varlığını sürdürmeleri mümkün görünmüyor.
Türkiye’nin güçlü sektörleri arasında ilk sıralardaki yerini koruyan iklimlendirme sektörünün bu konuda çalışmalarını daha da artırması ve diğer sektörlere örnek olması dileği ile…
Gökçen Parlar Ünal
Genel Yayın Yönetmeni
gokcenparlar@dogayayin.com