Header Reklam
Header Reklam

İklim krizinin etkileri şiddetleniyor

15 Mayıs 2023 Dergi: Mayıs-2023

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Dünya Meteoroloji Kongresi için hazırladığı yeni raporunu yayımladı. Rapora göre, 1970-2021 arasında 11 bin 778 doğal felaket yaşandı. Aşırı hava, iklim ve su kaynaklı afetler nedeniyle 2 milyondan fazla kişi yaşamını yitirdi ve bu felaketler 4,3 trilyon dolar tutarında ekonomik kayba sebep oldu. Doğal felaketler nedeniyle ekonomik kayıplar artarken, gelişmiş erken uyarı sistemleri ve koordineli afet yönetimi son 50 yıldaki can kayıplarını azalttı.

Dünya genelinde bildirilen ölümlerin yüzde 90'ı gelişmekte olan ülkelerde meydana geldi. Yalnızca ABD son 51 yılda dünya çapındaki ekonomik kayıpların yüzde 39'unu oluşturan 1,7 trilyon dolar tutarında zarar bildirdi. Az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan küçük ada ülkeleri, aşırı doğa olayları nedeniyle orantısız maliyetlere maruz kaldı. 2020 ve 2021'de aşırı doğa olayları nedeniyle toplamda 22 bin 608 ölüm kayıtlara geçti. Raporda görüşlerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, "En savunmasız topluluklar, ne yazık ki hava, iklim ve suyla ilgili tehlikelerin yükünü üsteleniyor" ifadelerini kullandı.

WMO tarafından hazırlanan bir başka araştırma,  gezegenin yüzde 66 ihtimalle 2027 yılına kadar 1,5°C hedefini aşacağını ve böylelikle İrlanda’nın ikliminin önemli ölçüde değişeceği sonucuna varıyor. College Cork Üniversitesi‘nden Dr. Chris Mays, “Genel olarak, İrlanda’da daha Akdeniz tarzı bir iklime doğru ilerliyoruz” diyor. Mays, “Akdeniz iklimi için pek de uygun bir yer sayılmaz. Dürüst olmam gerekirse, Akdeniz iklimini Akdeniz’de tutmayı tercih ederdim” diye ekliyor ve uyarıyor: “İrlanda’dan dinleyenlerin çoğu için bunun kulağa güzel geldiğini biliyorum ama sorun şu ki, altyapı bu tür bir iklim için hazır değil.”

Fransa, karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla trenle gidilmesi mümkün olan ve iki buçuk saatin altındaki iç hatlar seferlerini yasakladı. Bu karar, bazı kesimlerce olumlu değerlendirilirken bazıları da kararı sembolik olarak değerlendirdi ve hükümeti daha gerçek çözümler bulmaya çağırdı.

İtalya'da geçen yıldan bu yana birçok hava felaketi üst üste yaşandı. Son olarak sel felaketinde 14 kişi hayatını kaybetti. The Guardian yazarı Damien Gayle yetkililer yanıt vermek için yeni harekete geçerken iklim krizinin Avrupa'nın kapısına dayandığını yazdı.

Science dergisi, dünya üzerindeki toplam göl suyu hacminin yüzde 95’ini oluşturan 1972 gölün incelendiği bir araştırmayı yayınladı. Uydu görüntülerinden yararlanılan araştırma kapsamında, göllerdeki su kaybını ayrı ayrı ölçmek için bir su modellemesi oluşturuldu. Araştırmada, dünyanın en büyük göllerinden yüzde 53’ünde 1992 ile 2020 arasında yılda ortalama 19 ila 24 gigaton arasında su kaybının meydana geldiği ortaya koyuldu. Bunun ise ABD’de bir yılda kullanılan su miktarına eşit olduğu vurgulandı.

Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü'nde insan faaliyetlerinin dünyadaki canlı çeşitliliği üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkati çekmek istediklerini belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, küresel ısıtma sonucu 2 derecelik bir ısınmada, denizel biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan mercanların yüzde 99'unun yok olacağının öngörüldüğünü kaydetti. Ataç, iklim krizi ve çevresel kirliliğin hem karasal hem de denizel ekosistemlerde yaşayan canlı türlerinin büyük bir bölümünün yaşamını tehdit ettiğini söyledi.

Dünya her geçen gün çığ gibi büyüyen bir iklim krizinin tam ortasında. Türkiye’nin ve dünyanın tüm ülkelerinin iklim krizi konusunda ciddi politikalar üretmesi ve acilen eyleme geçmesi için vakit daralıyor…

Gökçen Parlar Ünal 
Genel Yayın Yönetmeni
gokcenparlar@dogayayin.com
 


Etiketler


Slider Altına