Gıda ve Soğutma Birbirini Geliştiriyor
Gıda ve tarım, 21.yüzyılın en stratejik sektörleri arasında kabul ediliyor. Gıda ürünlerinin üretilmesi temini kadar, muhafazası da bir o kadar büyük önem taşıyor. Organik ve bozulabilir ürünlerin muhafazası ise soğutma sistemleri ile mümkün. Bu nedenle süreç içinde önemini artıran pek çok sektör, doğrudan soğutmanın da önemini artırıyor. Gıda da soğutmanın önemini artıran, teknoloji geliştirme sürecini hızlandıran sektörlerden sadece biri. Gıda sektörü içinde hayvancılık ve ilgili ürün grupları ise ayrıcalıklı bir yere sahip. Tavuk ürünleri tüm dünyada son 20 yıl içinde, özellikle kolestrole dayanan sağlık sorunlarının da etkisiyle önemini giderek artırdı. Tavuk eti üretiminde 2004 yılı FAO verilerine göre 185 ülke arasında 16.konumdaydık. Kırmızı et konusunda özellikle son beş yıl içinde ihracatımız üç kattan fazla artış gösterdi. 580.000 tonu aşkın kırmızı et ürünleri üretiyoruz ve 2008 yılı verilerine göre 700 ton hacminde 7.6 milyon USD tutarında ihracat gerçekleştirmişiz.
Dondurulmuş meyve ve sebze üretimi, ülkemizde 1970’li yılların başında başlamış. İlk dondurulmuş meyve-sebze işleme tesisi Kayseri’de kurulmuş. Ama 1980’li yıllara kadar meyve ve sebzelerimiz, diğer amaçlarla kurulan tesislerde işlenmiş. Bugün için bu alanda kurulan tesislerimizin büyük çoğunluğu teknolojik olarak çok yüksek standartlara sahip. Bu tesislerde meyve ve sebzeler hava ile ya hızlı dondurma (sharp freezing) metoduyla, ya da bireysel hızlı dondurma (individually quick freezing) metodu ile işleniyor. Özellikle son yıllarda en gelişmiş yöntemlerden biri olarak kabul gören IQF, bizde de yaygın olan dondurma metodu. Bir bölümü yabancı ortaklı 30’u aşkın tesiste 170.000 tonun üzerinde dondurulmuş meyve ve sebze üretiyoruz ve üretimin yarısından çoğunu da ihraç ediyoruz.
Gelecek yıllarda da ne gıdanın ne de beraberinde soğutmanın önemi hız kaybetmeyeceğine göre, soğutma endüstrimizin, stratejik rolünün bilinci ile adımlarını planlayacak ve kendisini dünya ölçeğinde konumlandıracak olduğunu düşünmek, hiç de yanlış görünmüyor…