Header Reklam
Header Reklam

Bina Yönetim Sistemleri Pazarı Hareketleniyor

23 Ocak 2015 Dergi: Ocak-2015
BYS (Bina Yönetim Sistemleri) kavramı, temel olarak modern bina ya da bina gruplarındaki ısıtma kazanları, klima santralleri, soğutma grupları gibi mekanik cihazların ve elektrikli sistemlerin otomatikleştirilmesi için yapılan yazılımsal ve donanımsal işleri kapsar. BYS'nin amacı, binadaki cihazlarla ilgili izleme, işletme ve yönetme işlerinin merkezileştirilmesidir. Binada bulunanlar için daha güvenli ve konforlu bir ortamı daha az işgücü ve enerji ile oluşturabilmek için BYS şarttır. BYS, günümüzde her tip ve büyüklükteki bina için uygun bir çözüm ve iyi bir yatırım haline gelmiştir. Çok farklı uygulama alanları, tipleri ve kapsamları mevcuttur. Merkezi havalandırma sistemlerinin sıcaklık ve nem gibi parametre kontrolleri ile ilgili cihazların çalışma zamanlarının programlanması bu örneklerden biridir. Genel kurulum amacı binalarda kullanılan ısıtma soğutma ekipmanlarının kapasite kontrollerini yaparak enerji tasarrufu elde etmektir, bazı hesaplamalara göre kurulumu yapılan "Bina Yönetim Sistemi" altı ile sekiz ay arasında kurulum maliyetlerini yatırımcısına geri ödeyebilmektedir.
BYS'nin bina işletme ve yönetiminde sağladığı avantajlar, şöyle özetlenebilir: Merkezi kontrol, daha az işgücü kullanarak daha fazla iş yapılabilmesini sağlar. Daha hassas ve zamanında kontrol, enerji harcamalarını azaltır. Aynı koşullarda hep aynı şekilde tekrarlanan işler, programlanabileceği için daha basit bir işletme sağlar. İşletmecilerin eğitimi ve sisteme hakimiyeti, grafik arabirimler sayesinde çok basitleşir. Binada bulunanların ihtiyaçları en hızlı ve uygun şekilde karşılanabilir. Uyarı ve arızalardan anında haberdar olunması bakım ve onarımı çabuklaştırır. Geçmişe dönük kayıtlar, alarm raporları ve bakım programları daha etkin bir işletme sağlar. Esnek programlanabilme ve genişleyebilme özellikleri, değişen ihtiyaçların karşılanmasını ve sisteme ekler yapılmasını kolaylaştırır. Yangın algılama, aydınlatma kontrolü gibi diğer sistemlerle entegrasyon, binada bulunanlar için daha güvenli ve konforlu bir ortam sağlar (Yeri gelmişken hatırlatmakta fayda var; TÜYAK 2015 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi, 12-13 Kasım 2015 Tarihlerinde WOW Convention Center İstanbul’da düzenlenecek. “Konaklama ve Sağlık Yapılarında Güvenlik” ana teması ile yapılacak organizasyon için, Önemli tarihler ise şöyle: Bildiri özeti son gönderim tarihi 24 Nisan 2015, Özet son onay tarihi 8 Mayıs 2015, Bildirilerin son gönderim tarihi 7 Ağustos 2015, Bildirilerin son onay tarihi 24 Ağustos 2015).
Ülkemizde değişen bina tipleri, artan AVM’ler, iş merkezi-konu ve AVM’lerin bir arada olduğu kompleks yapılar, bina yönetim sistemleri pazarını da hareketlendirdi. Bu tip yapılarda otomatik kontrol sistemlerinin kullanılması; çok sayıda cihazın aynı anda takip edilebilmesi, olası arızaların belirlenebilmesi ve hızla çözülebilmesi, arızanın tam olarak hangi cihazda olduğunun hemen tespit edilebilmesi gibi çok sayıda getiri ile de bir zorunluluk halini aldı.  Bu sistemler ile cihazların birbirleri ile uyum içinde çalışması ve “cihazlarla-insanların, cihazlarla cihazların iletişim kurması” da artık mümkün. Kentsel dönüşüm çerçevesinde çok sayıda binanın yenilenmesi, kompleks yapıların ve AVM’lerin her geçen gün artması, bu alanı önümüzdeki süreçte de hareketli günlerin beklediğine işaret ediyor.
Kaynak: Bu yazının hazırlanması sırasında http://www.systemairhsk.com.tr adresinde yer alan bilgilerden faydalanılmıştır.

Gökçen Parlar Ünal
Yazı İşleri Müdürü
gokcenparlar@dogayayin.com

Etiketler


Slider Altına