2024'te İzlenmesi Gereken HVAC Teknoloji Trendleri

Çevre dostu sistemler, enerji tasarruflu çözümler, yeşil girişimler... Bu başlıkları 2024 yılı küresel HVAC sektöründe sıkça duyacağız…
Süreçleri otomatikleştirebilen ve servis programlarını optimize edebilen bulut tabanlı yazılımlardan, gerçek zamanlı güncellemeler ve dökümantasyon sağlayan mobil cihazlara ve kestirimci bakımı kolaylaştıran yapay zekaya kadar teknoloji, HVAC yüklenicisinin alet çantasının vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
HVAC sistemlerini kontrol etmek için teknolojiye olan bu hızla artan bağımlılık göz önüne alındığında, HVAC uzmanları önümüzdeki yıl hangi teknoloji trendleriyle karşılaşmayı bekleyebilir?
Bağlanabilirlik ve Kestirimci Bakım
Akıllı termostatlar, akıllı sayaçlar ve sensörler gibi cihazlara, yeni ticari ve konut inşaatlarına benzeri görülmemiş bir oranda Nesnelerin İnterneti (IoT) dahil ediliyor. IoT cihazları kesintisiz bağlantı sağlayarak HVAC sistemlerinin bağlı olduğu yapıya ait sistemlerini tek bir arayüzden uzaktan kontrol etmesine ve izlemesine olanak tanıyor. Bazı bina otomasyon sistemleri, yükselen (veya düşen) sıcaklıklardan doğrudan güneş ışığına kadar yapının dışındaki değişen koşullara uyum sağlamak için ısıtma, klima ve "akıllı" panjurların binanın farklı bölümlerinde farklı seviyelerde ayarlanmasını bile sağlıyor.
Bu sistemler yalnızca sıcaklık, nem ve hava akışı hakkında gerçek zamanlı veriler üretmekle kalmıyor, aynı zamanda enerji tüketim modellerini ve potansiyel sorunları ortaya çıkmadan önce tespit ediyor. Teknisyenler, HVAC sistemlerini sürekli olarak analiz etmek için birbirine bağlı sensörler, veri analizi ve makine öğrenimi algoritmalarından oluşan ağlardan yararlanarak hava akışı dengesizlikleri ve tıkalı filtrelerden ekipman arızalarına kadar her şeyi takip edebilir. Bu da proaktif bakım planlamalarına, sistem arızalarını ortaya çıkmadan önce ele almalarına ve sistem performansını optimize ederken ve maliyetli onarımlardan kaçınırken arıza süresini en aza indirmelerine olanak tanıyor.
Yeşil Sistemler
Çevre dostu sistemler, enerji tasarruflu çözümler, yeşil girişimler… Bu başlıklar yüksek talep görüyor. Artan enerji maliyetlerine karşılık tasarruf etmek isteyen tüketicilerle birlikte, bu talep önümüzdeki yıl daha da artacak.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş genellikle hem konut hem de ticari yapılara güneş panellerinin eklenmesi anlamına gelirken, VRF sistemleri, jeotermal ısı pompaları ve çift kaynaklı ısı pompaları gibi yüksek verimli HVAC sistemlerine olan talep de artıyor.
Örneğin jeotermal ısı pompaları, ısıtma, soğutma ve eğer varsa sıcak su sağlamak için toprak ve su kaynaklarına dayanıyor. Bazı modellerde ek konfor ve enerji tasarrufu için iki hızlı kompresörler ve değişken fanlar mevcut. Hava kaynaklı ısı pompalarına göre daha sessizdirler, daha uzun ömürlüdürler, az bakım gerektirirler ve dış sıcaklığa bağlı değildirler. Çift kaynaklı ısı pompaları ise hava kaynaklı ve jeotermal sistemlerin en iyi özelliklerini bir araya getirir. Jeotermal üniteler kadar verimli olmasalar da, kurulumları önemli ölçüde daha az maliyetlidir ve neredeyse aynı derecede iyi çalışırlar.
HVAC teknisyenleri de yeşil soğutma için artan taleplerle karşı karşıyadır. Doğrudan ve dolaylı emisyonlara neden olan geleneksel soğutucu akışkanların aksine, yeşil soğutma teknikleri, enerji tasarruflu cihazlarla birlikte karbondioksit, amonyak ve hidrokarbonlar (HC'ler) gibi hepsi sıfır tükenme potansiyeline sahip doğal soğutucu akışkanları kullanır. Bu tür soğutucu akışkanlar nispeten ucuzdur ve doğal biyojeokimyasal döngülerin bir parçası oldukları için kalıcı atıklar oluşturmazlar.
Kanalsız Çözümler
Eski binaları iklimlendirme sistemleriyle yenilemek neredeyse imkansızdır; özellikle de bu binalarda halihazırda kanal sistemi yoksa. Kanallar halihazırda bina altyapısının bir parçası olsa bile, düzenli olarak hava sızıntılarına yol açan delikler ve boşluklarla dolu kusurlu bir sistemi temsil ederler.
HVAC teknisyenleri bu tür durumlara karşı koymak için genellikle kanalsız teknolojiye yöneliyor. Nispeten küçük olmaları ve münferit alanların ısıtılması ve soğutulması için esneklik sunmaları nedeniyle, kanalsız mini-split ısı pompaları, kanalsız ısıtma sistemlerine sahip yapılar için iyi bir güçlendirme seçeneğini temsil ediyor. Ayrıca, dağıtım kanallarının uzatılmasının veya kurulmasının mümkün olmadığı alanlar veya eklemeler için de iyi bir alternatiftir. Kanalsız sistemlerin kurulumu diğer birçok alan iklimlendirme sisteminden daha kolaydır ve kanalları olmadığı için standart kanallarla ilişkili enerji kayıplarını yaşamazlar.
Müşteri Deneyimi
Çevre dostu çözümlere yönelik daha geniş tüketici talebi ve şu anda mevcut olan HVAC teknolojisinin daha iyi anlaşılması, HVAC müteahhitlerinin yeni yıl ve sonrasında başarılı olmaları için anahtarı elinde tutuyor. Şirketler için artık sadece iyi iş yapmak ve rekabetçi fiyatlar sunmak yeterli değil. Müşteriler artık anında hizmet, HVAC ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli ilgi ve ortaya çıkan sorunları ele almak için yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojinin kullanılmasını sağlayan sorunsuz bir deneyim bekliyor.
HVAC şirketleri için bu, teknisyenlerin en son teknolojik gelişmelerden haberdar olmaları için eğitilmelerine daha fazla ihtiyaç duyulması anlamına geliyor. Bu aynı zamanda, hem işletmelerini teknoloji meraklısı tüketicilere pazarlamak hem de sahadaki teknisyenlerin çalışmalarını kolaylaştırmak için teknoloji araçlarının daha fazla kullanılması anlamına gelir.
Çevrimiçi referanslar; bilgilendirici web siteleri, sosyal medya ve çevrimiçi randevu planlama gibi kullanışlı özellikler, tüketicilerin hizmet sağlayıcı seçiminde daha büyük bir rol oynadığından, HVAC şirketleri, işletme ve sağladığı hizmetler hakkında daha fazla farkındalık ve ilgi oluşturmak için tasarlanmış canlı bir çevrimiçi varlıktan yoksun kalmayı göze alamazlar.
Benzer şekilde, birçok HVAC yüklenicisi müşterilere mesaj göndermek, randevuları planlamak, faturaları teslim etmek ve ödemeleri almak için elektronik iletişime yöneliyor. Bu arada saha hizmet yönetimi yazılımı, HVAC firmalarının ekip atamalarını çapraz referanslayan takvimler oluşturmasına, çalışanları işten işe kolayca taşımasına, böylece boşa harcanan hizmet saatleri olmamasına ve aynı zamanda iş karlılığına ilişkin daha derin bilgiler sağlamak için maliyetleri izlemesine olanak tanıyor. Dronlar ayrıca altyapıyı denetlemek ve sahadaki teknisyenlere gerekli parçaları teslim etmek için uygun bir araç olarak popülerlik kazanıyor.
Sonuç olarak, HVAC mesleği, büyük ölçüde önümüzdeki yıl daha da büyük bir rol oynaması muhtemel olan teknolojik yenilikler tarafından yönlendirilen hızla değişiyor. Bu gelişmeleri benimsemeye hazır olan HVAC yüklenicileri, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla fırsatın farkına varacak ve sonuçta giderek daha rekabetçi hale gelen bir alanda daha başarılı olacaklardır.
Yazının orijinali ACHR News’de yayınlanmıştır.